14 Φεβ 2019

Συνέντευξη με την οικογένεια του ιδρυτή της ΑΕΚ, Αιμίλιου Ιωνά!



Επισκεφτήκαμε το κατάστημα αθλητικών ειδών «Ιωνάς»! Εκεί που ξεκίνησε το γλυκό παραμύθι της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως…

Το κατάστημα δε βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά στη Μεταμόρφωση. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη περνώντας το κατώφλι του καταστήματος με την επιγραφή «Ιωνάς». Εκεί συνομιλήσαμε με το γιο του Αιμίλιου Ιωνά, τον Αθανάσιο Ιωνά και τον εγγονό του και συνονόματό του Αιμίλιο, ο οποίος διαχειρίζεται πλέον την επιχείρηση.

Κάνοντας μια βουτιά στο παρελθόν, η απόφαση της ίδρυσης της ΑΕΚ πάρθηκε τον Απρίλιο του 1924 στο μαγαζί αθλητικών ειδών «Αιμίλιου Ιωνά & Κώστα Δημόπουλου» στο κέντρο της Αθήνας (το οποίο βρισκόταν αρχικά στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 και σύντομα μεταφέρθηκε στην Πατησίων 30). Το κατάστημα είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 1924, όταν έφτασαν στην Αθήνα οι αδελφοί Ιωνά από την Κωνσταντινούπολη, στα κρυφά για να μην καταταγούν στον τουρκικό στρατό.

Εκεί έπεσε ο σπόρος της ίδρυσης της ΑΕΚ και μεταξύ των πρωτεργατών της ιδέας ήταν οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς (αθλητές στίβου στην Πόλη του «Μεγάλου Αλέξανδρου» Βαθυρύακος (Μπουγιούκ Ντερέ) και απόφοιτοι της Ροβέρτειου Σχολής), ο Κώστας Δημόπουλος (με αθλητική δραστηριότητα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και κλασικό αθλητισμό), ο Μενέλαος Καροτσιέρης (σημαντικός παράγοντας του αθλητισμού της Πόλης, προερχόμενος από τον Ηρακλή Ταταούλων), ο Τιμολέων Τάγαρης, οι ποδοσφαιριστές της Πέρα Κλουμπ Μίλτος Ιερεμιάδης και Κεχαγιάς, καθώς και ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (εξέχουσα προσωπικότητα της Πόλης, εκδότης και συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου).

Οι απόγονοι του Αιμίλιου Ιωνά μας ταξίδεψαν με τις αφηγήσεις τους στο παρελθόν της ΑΕΚ, γαλουχημένοι από τις ηθικές αξίες των ιδρυτών του ένδοξου συλλόγου μας. Το κατάστημα «Ιωνάς» στη Μεταμόρφωση (με παράρτημα στο Μαρούσι) πλέον δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση του εξοπλισμού του υποβρύχιου ψαρέματος, της κατάδυσης και του τένις. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη φυσική συνέχεια του μαγαζιού που ίδρυσαν πριν από 94 χρόνια οι Αιμ. Ιωνάς και Κ. Δημόπουλος (ο οποίος από τη δεκαετία του 1930 ακολούθησε ξεχωριστό δρόμο).

Πηγή: aek-live.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: