26 Δεκ 2017

ΑΕΚ στο Πόλο και τη δεκαετία του 1960!




Η ΑΕΚ μέσα στο 2017 δημιούργησε τμήμα υδατοσφαίρισης, τόσο σε επίπεδο ακαδημιών, όσο και σε επίπεδο ανδρικής ομάδας που θα ξεκινήσει το ταξίδι της από τη Γ' Εθνική.

Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό, η Ένωση δεν είναι η πρώτη φορά που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο άθλημα. Στη δεκαετία του 1960 ο Δικέφαλος συμμετείχε μέχρι τη δεύτερη κατηγορία του πόλο, αλλά η πορεία του είχε διάρκεια λίγων χρόνων.

Μετά από τόσες δεκαετίες, ο προσφυγικός μας σύλλογος θα αγωνίζεται πάλι στις πισίνες. Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας pisina.net από τις 23/3/2017:

"Το τμήμα πόλο της ΑΕΚ υπήρχε την δεκαετία του ’60. Έσβησε όμως με την πάροδο των χρόνων, αν και στην ομάδα είχαν αγωνιστεί κατά καιρούς κάποιοι άνθρωποι που παραμένουν στον χώρο, όπως ο Τάκης Ηλιάδης, ο οποίος χάρηκε πολύ όταν έμαθε για την επανίδρυση και ήρθαν στο μυαλό του, πολλές αναμνήσεις.
Μεταξύ άλλων μας ανέφερε ότι η διοίκηση της ΑΕΚ τότε, δεν έβλεπε με καλό μάτι την ομάδα πόλο, με αποτέλεσμα να πάνε «στράφι» όλες οι προσπάθειες δήλωσης συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 το πόλο της ΑΕΚ έσβησε αφού οι παίκτες που ήταν στο ρόστερ πήραν μεταγραφή για άλλες ομάδες. Ο κ. Ηλιάδης επίσης θυμήθηκε ένα ματς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, όπου τότε στον Παναθηναϊκό έπαιζαν τα 7 αδέρφια Κασιδόκωστα.
Στην pisina.net για την επιστροφή του τμήματος πόλο της ΑΕΚ μίλησε και ο παλαίμαχος υδατοσφαιριστής της ομάδας και μετέπειτα διοικητικός παράγοντας του ΑΝΟ Γλυφάδας Νίκος Ματραλής, τονίζοντας ότι τό όλο εγχείρημα έχει δυσκολίες με κυριότερη το ότι ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις πισίνες, ενώ υπογράμμισε πως για να σταθεροποιηθεί η ΑΕΚ τα επόμενα χρόνια χρειάζεται καλή οργάνωση των ακαδημιών της. Παράλληλα, θυμήθηκε παλαιότερες στιγμές από όταν ήταν ο ίδιος αθλητής της Ένωσης.
«Η ΑΕΚ έκανε κολυμβητικό τμήμα και τμήμα πόλο το 1962. Ήμασταν μια μεγάλη παρέα τότε, ο Τάκης Ηλιάδης, ο Μπεκιαρίδης, ο Περατινός, εγώ και κατεβήκαμε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα το 1966 ή το 1967. Πήραμε το πρώτο πρωτάθλημα με τον Παναγάκο και ανεβήκαμε στη 2η κατηγορία. Στη συνέχεια ξαναπήγαμε στην τρίτη για εξωαγωνιστικούς λόγους και με προπονητή τον Καλφαμανώλη ανεβήκαμε και πάλι στη 2η κατηγορία».
Στη συνέχεια τόνισε με παράπονο πως…«Τότε η ΑΕΚ κοιτούσε μόνο τα τμήματά της στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το στίβο με αποτέλεσμα να διαλυθεί κι εγώ με τον Ηλιάδη πήγαμε στην Γλυφάδα».
Για την προσπάθεια που γίνεται τώρα: «Οπωσδήποτε είναι πολύ καλό που επανιδρύεται το τμήμα πόλο της ΑΕΚ, αλλά είναι δεδομένα δύσκολο να φτάσει στα υψηλά κλιμάκια, καθώς χρειάζονται αρκετά χρήματα. Μόνο αν μαζέψει αθλητές πιο έμπειρους, όπως έκανε ο Απόλλων θα καταφέρει κάτι γρήγορα, όμως και πάλι πρέπει να κάνει πολλή δουλειά στις ακαδημίες, καθώς μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί. Το κακό και ο μεγάλος αντίπαλος είναι πως ο κόσμος έχει φύγει από τις πισίνες. Τις περασμένες δεκαετίες τα κολυμβητήρια γέμιζαν και τώρα δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο»."
Σύμφωνα με το βιβλίο "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. 1924-1969", εκδ. ALVIN REDMAN HELLAS, (ο 5ος τόμος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ), η διοίκηση της ΑΕΚ το 1969 αποφάσισε να διαλύσει το πόλο και άλλα αθλήματα, δίνοντας βάρος στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το στίβο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: