13 Απρ 2015

Αντιμέτωποι με την αδικία και το μίσος…



Η «γέννηση» της Ένωσης έλαβε χώρα μέσα σε ένα έντονα ταραγμένο πολιτικοκοινωνικό κλίμα.

Ανάμεσα στη σύγχρονη Ελλάδα και την ΑΕΚ παρατηρείται μια ιδιαίτερη ιστορική συνταύτιση, αφού λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής προσδιορίστηκε γεωγραφικά και εθνολογικά η χώρα και παράλληλα ιδρύθηκε ο Δικέφαλος Αετός…

Ο ερχομός όμως τόσου μεγάλου όγκου προσφύγων στον ελλαδικό χώρο προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη αναστάτωση.  Μεταξύ των προσφύγων και των αυτόχθονων Ελλήνων υπήρχαν βαθιές αντιθέσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η κοινωνική απομόνωση των προσφύγων με την εγκατάστασή τους σε συνοικισμούς και η αμφισβήτηση ακόμα και της ελληνικότητάς τους από ορισμένους γηγενείς, δημιούργησαν διχαστικό κλίμα.

prosfiges2Αυτή η εχθρότητα αποτυπωνόταν και στις αθλητικές αναμετρήσεις της εποχής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τα ντόπια σωματεία. Οι παράγοντες, οι φίλαθλοι και οι αθλητές των σωματείων του λεκανοπεδίου ανησυχούσαν μήπως χάσουν την πρωτοκαθεδρία από το μεγαλύτερο προσφυγικό σύλλογο. Πάντως η αγωνιστική άμιλλα προσέφερε στους πρόσφυγες την ευκαιρία να δώσουν δυναμικές απαντήσεις στους «παλαιοελλαδίτες», δημιουργώντας μια υγιή μορφή εκτόνωσης των αντιθέσεων.

Ιερεμιάδης
Χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο που προκλήθηκε σε φιλικό αγώνα της Ένωσης τον Νοέμβριο του 1927 στο γήπεδο του ΠΑΟ απέναντι στη μικτή ΟΣΦΠ-ΠΑΟ! Ανοίγοντας μια παρένθεση, εκείνη τη χρονιά οι τρεις μεγάλοι του Κέντρου δημιούργησαν το ΠΟΚ και ήρθαν σε ρήξη με την ΕΠΟ, με την τελευταία να τους αποκλείει από τα τοπικά πρωταθλήματα. Επανερχόμενοι σε εκείνο το ματς, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος του ΠΑΟ στο 61′ εξύβρισε τον ποδοσφαιριστή και ιδρυτικό μέλος της ΑΕΚ Μίλτο Ιερεμιάδη, με προσβλητικά λόγια για ολόκληρο τον προσφυγικό κόσμο! Τότε ο ποδοσφαιριστής του Δικέφαλου επιτέθηκε στον παίκτη του ΠΑΟ και έγινε άγρια συμπλοκή μεταξύ τους… Ο Τσεχοσλοβάκος διαιτητής όμως απέβαλε μόνο τον Ιερεμιάδη!


Δείτε φωτογραφίες από αγώνες της ΑΕΚ εκείνης της εποχής:

aek-apollon1927

giamalis1928

aek-slavia1928

aek-beogrant1928

aek-osfp1928a

aek-osfp1928b

Δεν υπάρχουν σχόλια: