2 Ιουλ 2009

1927: Συγκλονιστικό αφιέρωμα για την ΑΕΚ


Το περιοδικό «Αθλητισμός» που κυκλοφόρησε στις 14/8/1927, 3 χρόνια μετά την ίδρυση της ΑΕΚ, είχε ένα καταπληκτικό 2σέλιδο αφιέρωμα στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως!
 
Στο αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε κάποια στοιχεία για τις ρίζες, την ίδρυση της ΑΕΚ και τα πρώτα της βήματα.

Η ΑΕΚ «μεγάλως κατεπολεμήθη από ορισμένων σωματείων, προβλεπόντων δήθεν περιορισμόν της δράσεως των». Oι Kωνσταντινουπολίτες παίκτες της ΑΕΚ βοήθησαν στην εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς «κάτοχοι ενός ησύχου, μελετημένου και θεαματικού παιχνιδιού εγένοντο ασυναισθήτως υποδείγματα διδασκαλίας. Η χαμηλή πάσσα, το τρίγωνον και αι δι” αυτού επιθέσεις ήσαν άγνωστα».

Υπάρχει εκτενής αναφορά στο τμήμα κλασικού αθλητισμού που «αριθμεί περί τους 65 αθλητάς».

Ποια ήταν όμως η οικονομική κατάσταση του σωματείου; «Τα οικονομικά του σωματείου ευρίσκονται εις ανθηράν κατάστασιν. Ο προϋπολογισμός ανήλθε περί τας 150 χιλιάδας δραχμάς. Έφέτος πρόκειται να πενταπλασιασθή λόγω της επικείμενης ανοικοδομήσεως του νέου γηπέδου, και της επεκτάσεως των εργασιών του Συλλόγου».

Η ΑΕΚ είχε τότε 300 τακτικά μέλη και τα γραφεία της στεγάζονταν στο «Μέγαρον Εφεσίου».

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε τη σύνθεση του τότε ΔΣ και τους στίχους του πρώτου ύμνου της ΑΕΚ! Παράλληλα φιλοξενείται συνέντευξη του προέδρου Κ. Σπανούδη.

Τέλος γίνεται αναφορά στα σχέδια για την κατασκευή σταδίου «παρά τον συνοικισμόν Ποδονίφτη». Προβλεπόταν να γίνει στα σχέδια του σταδίου της Λυών και για αυτό το σκοπό θα έπαιρνε η ΑΕΚ τραπεζικό δάνειο 500 χιλιάδων! Σύμφωνα με τα μεγαλεπήβολα σχέδια, το όλο έργο θα περιελάμβανε γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο 400 μέτρων, τερέν για τένις, μπάσκετ και βόλεϊ. Η χωρητικότητα θα ανερχόταν αρχικά στις 8 χιλιάδες θεατές, με τη μία από τις δύο κερκίδες να είναι σκεπαστή!

Βέβαια αυτά τα σχέδια δεν έγιναν πραγματικότητα. Ένα ταπεινό στάδιο εγκαινιάστηκε το 1930. Toυλάχιστον έστω και με μικρή καθυστέρηση ο Δικέφαλος απέκτησε τη ζεστή φωλιά του. Μετά από τόσες δεκαετίες, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο…

Κάντε κλικ στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγέθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: