15 Δεκ 2019

Αντώνης Παπαδόπουλος: Αγωνιστής της Κύπρου, αθλητής της ΑΕΚ


Το δελτίο του Αντώνη Παπαδόπουλου ως αθλητή της ΑΕΚ 

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1929. Από μικρή ηλικία είχε έφεση στον αθλητισμό και ασχολήθηκε με το στίβο και το ποδόσφαιρο.

Το φθινόπωρο του 1950 μετακόμισε στην Αθήνα, καθώς ξεκίνησε τις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία. Την ίδια περίοδο εντάχθηκε στο τμήμα στίβου της ΑΕΚ και αγωνίστηκε με την κιτρινόμαυρη φανέλα για 3 χρόνια, μέχρι το 1953 που έλαβε το πτυχίο του και επέστρεψε στην Κύπρο.

Παράλληλα ήταν ποδοσφαιριστής στον Απόλλωνα Σμύρνης. Στην Κύπρο, πριν από την εγκατάστασή του στην Αθήνα αλλά και μετά από την επιστροφή του σε αυτή, ήταν αθλητής στίβου στο ΓΣ Ευαγόρα και ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης.

Τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού με τα οποία ασχολήθηκε ήταν το άλμα επί κοντώ, το άλμα εις μήκος, το άλμα εις ύψος και το δέκαθλο. Με την επάνοδό του στην Κύπρο διορίστηκε στο Γυμνάσιο της Αμμοχώστου.

Το 1955 άρχισε η έξοχη αντιστασιακή του δράση ενάντια στο βρετανικό αποικιοκρατικό καθεστώς. Μυήθηκε στην ΕΟΚΑ από τον αδελφικό του φίλο Γρηγόρη Αυξεντίου και είχε το ψευδώνυμο "Άγρας".

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος απεβίωσε απροσδόκητα σε ηλικία μόλις 52 χρονών, το 1981. Το γήπεδο της Ανόρθωσης στη Λάρνακα φέρει το όνομά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: