13 Ιουλ 2014

Το μέγα ψέμα του λιμανιού – Ομάδα της μπουρζουαζίας ο Ολυμπιακός!


Olympiakos_founders

Για πολλές δεκαετίες έχει επικρατήσει ο μύθος ότι ο ΟΣΦΠ έχει τις ρίζες του στα λαϊκά και εργατικά στρώματα του Πειραιά. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια κάποιοι προσπάθησαν να τον περάσουν ακόμα και σαν ...ημιπροσφυγική ομάδα, επειδή στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά βρήκαν στέγη πολλοί πρόσφυγες. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική...

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος αν μελετήσει τα πρώτα βήματα της ομάδας του Πειραιά και αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της. Ιδρύθηκε από Πειραιώτες που οι περισσότεροι προέρχονταν από τα ανώτερα αστικά στρώματα και ήταν πολιτικά συντηρητικοί.

Πρώτος πρόεδρος του ΟΣΦΠ ήταν ο Μιχάλης Μανούσκος, ο οποίος ήταν βιομήχανος και διορίστηκε από τη δικτατορία Μεταξά δήμαρχος Πειραιά την περίοδο 1938-1941. Διετέλεσε πρόεδρος του Ολυμπιακού τις περιόδους 1925–1928, 1937–1939 και 1945–1950. Η στάση του στην περίπτωση του Νίκου Γόδα ήταν ενδεικτική των πεποιθήσεών του. Ο Γόδας, που ήταν ποδοσφαιριστής του ΟΣΦΠ και αντάρτης, εκτελέστηκε στην Κέρκυρα το 1948. Η διοίκηση του Ολυμπιακού, αν και είχε δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τον κόσμο, δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να τον γλιτώσει. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μανούσκου «Όπως έστρωσε ας κοιμηθεί»...


Πρώτος αντιπρόεδρος ήταν ο Νότης Καμπέρος, που ήταν ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και ανάδοχος του σωματείου του Ολυμπιακού. Στα ιδρυτικά μέλη του ΟΣΦΠ ήταν και οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι. Από αυτούς, ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, διατελώντας βουλευτής, δήμαρχος Πειραιά, πρόεδρος του ΟΛΠ και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υποστηριζόμενος από συντηρητικά κόμματα. Ο αδερφός του και συνιδρυτής Γιάννης Ανδριανόπουλος, είναι ο πατέρας του πολιτικού Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

Εκτός των προαναφερθέντων, ενεργή συμμετοχή στην ίδρυση του ΟΣΦΠ είχαν αρκετοί ακόμα αστοί του Πειραιά. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο αδελφός του Νότη Καμπέρου, Δημήτρης Καμπέρος (αξιωματικός και εκ των πρωτοπόρων της Πολεμικής Αεροπορίας), ο Δημήτρης Σκλιάς (αξιωματικός του Στρατού), ο Σταύρος Μαραγκουδάκης (διευθυντής του Ταχυδρομείου), ο Νικόλαος Ζαχαρίας (δικηγόρος), ο Θανάσης Μέρμηγκας (συμβολαιογράφος), ο Ιωάννης Κεκκές (χρηματομεσίτης) και ο Νίκος Ανδρόνικος (έμπορος).

1 σχόλιο:

porfyrotetoios είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση!
Τα τελευταία χρόνια γράφονται συχνά ύμνοι για το φιλικό του Ολυμπιακού με τους πολιτικούς εξορίστους, ξεχνώντας έντεχνα ότι αυτός ο αγώνας έγινε στα πλαίσια μιας πολιτικής προπαγάνδας που πάλευε να δείξει τον αναμορφωτικό χαρακτήρα της Μακρονήσου. Τα στοιχεία που αναδεικνύεις μας θυμίζουν τι πίστευαν πραγματικά οι τότε διοικήσεις του γάβρου.