29 Μαρ 2013

Συναντώντας το σπουδαίο Γιώργο Πετρίδη!


Αναδημοσίευση από aek-live.gr


Το AEK LIVE συνάντησε μια μεγάλη μορφή της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας, τον Γιώργο Πετρίδη!


Φόρεσε τη δοξασμένη φανέλα της ΑΕΚ σε μια διαφορετική εποχή από τη σημερινή, τότε που οι ομάδες δεν ήταν εταιρείες. Μια εποχή χωρίς παχυλά συμβόλαια. Οι ποδοσφαιριστές ήταν ερασιτέχνες και όταν δεν κλωτσούσαν τη "στρογγυλή θεά", πάλευαν για το μεροκάματο.


Είχαμε λοιπόν τη μεγάλη τιμή να μας ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του o σπουδαίος αυτός μεσοεπιθετικός του χρυσού παρελθόντος. Δεν ήταν βέβαια κανένα ...διώροφο στην Εκάλη ή στη Βουλιαγμένη, όπως συνηθίζεται για τους καλοπληρωμένους σύγχρονους "σταρ" του μοντέρνου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στην Πανόρμου των Αμπελοκήπων, σε ένα μικρό αλλά ζεστό διαμέρισμα, διαμένει η μεγάλη αυτή δόξα του παρελθόντος.


Στα 74 χρόνια του σήμερα, σε αρκετά καλή σωματική κατάσταση και με πνευματική διαύγεια, μας άνοιξε την καρδιά του ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων.

Είναι αναμφίβολα ένας άνθρωπος περήφανος και σεμνός που δεν του αρέσει η δημοσιότητα. Με άποψη για όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία. Αγωνιστής της ζωής και ποτέ προσκυνημένος. Σχετικά νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες όταν είχε χάσει για ένα διάστημα τη δουλειά του, επειδή αρνήθηκε να πάει κόντρα στις αρχές του. Η ιστορία αφορά έναν ..."ευυπόληπτο" πολίτη και δε θα αναφέρουμε λεπτομέρειες σεβόμενοι την επιθυμία του παλαίμαχου άσου.



Το τραπέζι ήταν γεμάτο ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον νεαρό Πετρίδη με το δικέφαλο αετό στο στήθος. Ανάμεσα στις φωτογραφίες βρισκόταν σε περίοπτη θέση η εφημερίδα "Φως" του μακρινού 1962 και συγκεκριμένα της επόμενης ημέρας του θριάμβου της ΑΕΚ με 3-1 μέσα στο Καραϊσκάκη κόντρα στον ΟΣΦΠ. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος ήταν αφιερωμενος στον "γίγαντα" Πετρίδη, βασικό συντελεστή της σπουδαίας νίκης!



Κουμπάρος και γείτονας με τον αξέχαστο Κλεάνθη Μαρόπουλο, έχει πολλές ιστορίες να θυμηθεί. Όπως το "δεν μπορείς Μαρόπουλε" των αντίπαλων οπαδών για να τον πικάρουν, όταν ο Πετρίδης ήταν παιδάκι, μεχρί να τους ...κλείσει το στόμα ο "ξανθός αετός" πετυχαίνοντας γκολ με το τρομερό του πόδι.

Το ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής του καριέρας

Ο Γιώργος Πετρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους. Πιτσιρικάς λόγω εντοπιότητας συμπαθούσε τον ΠΑΟ, αλλά η μοίρα του ήταν να φορέσει για πάντα κιτρινόμαυρη φανέλα, και όχι μόνο σε ένα σύλλογο...




Η μεγάλη του αγάπη από παιδί ήταν το ποδόσφαιρο και έφηβος φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της γειτονιάς του που αγωνιζόταν στη Γ΄ Αθηνών, της Πέρα Κλουμπ. Αμέσως ανέδειξε το πλούσιο ταλέντο του και γρήγορα ενδιαφέρθηκαν για αυτόν οι μεγάλες ομάδες της χώρας.

Η μεταγραφή στην ΑΕΚ

Με παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΑΕΚ και γιατρού κ. Λουτσίδη, ο Πετρίδης μεταγράφηκε στη μεγάλη ΑΕΚ! Τα ανταλλάγματα για τη μεταγραφή; Λιγοστό αθλητικό υλικό που έδωσε η ΑΕΚ στην παλιά του ομάδα. Άλλες εποχές... Εξάλλου δεν έχουν και διαφορά οι φανέλες των δύο ομάδων από την Πόλη, κιτρινόμαυρες αμφότερες με δικέφαλο αετό.


Το έτος 1958 που έγινε η μεταγραφή του Γιώργου Πετρίδη στην ΑΕΚ, στο ρόστερ της Ένωσης υπήρχαν ποδοσφαριστές-μύθοι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κώστας Πούλης, Παύλος Εμμανουηλίδης, Γιάννης Κανάκης, Κώστας Νεστορίδης... Προπονητής ήταν ο Ιταλός Ρένο Μαρτίνι. Πρόεδρος ο μεγάλος Νίκος Γκούμας, την εντιμότητα του οποίου εκθειάζει ο Πετρίδης.


Ακόμα θυμάται το τρομέρο άγχος που ένιωθε όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Ένωση. Έπρεπε να αντικαταστήσει ο 19χρονος τότε Πετρίδης έναν παίκτη του διαμετρήματος του Κανάκη, αφού ο τελευταίος είχε έρθει σε σύγκρουση με τον προπονητή του.

Την εποχή που αγωνίστηκε ο Πετρίδης στην ΑΕΚ, μεσουρανούσε το κατεστημένο του προέδρου του ΠΑΟ Μαντζαβελάκη. Η ΑΕΚ, όπως συνήθως συμβαίνει, είχε υποστεί αρκετές αδικίες. Πιο χαρακτηριστική το κλεμμένο πρωτάθλημα του 1960. Έγινε συμπαιγνία των δήθεν (απατ)αιωνίων ΟΣΦΠ-ΠΑΟ, και έκατσε ο πρώτος και έφαγε τέσσερα από απο τους πράσινους στον Πειραιά για να μην πάρει ο Δικέφαλος το πρωτάθλημα.


Όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε το 1963, χρονιά που κατέκτησε η Ένωση το πρώτο μεταπολεμικό της πρωτάθλημα. Εκείνη τη σεζόν ξεκίνησε η συνύπαρξη στην επίθεση της Ένωσης των κολοσσών Νεστορίδη-Παπαϊωάννου. Προπονητής ήταν ο σπουδαίος Γιένε Τσάκναντι. Σύμφωνα με τον θρυλικό άσο της ΑΕΚ, ήταν ένας προπονητής που διακρινόταν για την πειθαρχία και τη σκληρή προπόνηση. Έντονα θυμάται τον αγώνα-μπαράζ με τον ΠΑΟ που είχε μουδιάσει από την αγωνία του, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποχώρηση από την Ένωση

Το 1966 σταμάτησε να αγωνίζεται με το δικέφαλο αετό στο στήθος. Είχε μια πολύ δελεαστική πρόταση να αγωνιστεί στην Αυστραλία, με υψηλές οικονομικές απολαβές για τα δεδομένα της εποχής. Όμως σε αντίθεση με τον Νέστορα, δεν την αποδέκτηκε γιατί η μητέρα του ήταν πολύ αρνητική σε μία τέτοια προοπτική. Διαφορετικά ήταν τα δεδομένα τότε... Τελικά κατέληξε στο Βύζαντα Μεγάρων.

Επιστροφή στην οικογένεια της ΑΕΚ

Ο Πετρίδης ήταν μέλος του προπονητικού τιμ των ακαδημιών της ΑΕΚ για πολλά χρόνια. Πριν από λίγα χρόνια αποχώρησε οριστικά από το πόστο αυτό. Τελευταία δυνατή του ανάμνηση αποτελεί ο σοβαρός τραυματισμός του Ταχτσίδη όταν είχε πρωτοέρθει στην ΑΕΚ σε πολύ μικρή ηλικία. Από τότε είχε διακρίνει τα πλούσια προσόντα του. Δυστυχώς δεν εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον παίκτη η Ένωση όπως θα έπρεπε. Πάντως ο παλαίμαχος άσος νιώθει περήφανος για αυτόν και την πορεία του στην Ιταλία.



Ο Πετρίδης συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες με την ομάδα παλαιμάχων της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Για την σημερινή κατάσταση της ομάδας

Ο Γιώργος Πετρίδης εντοπίζει, όπως είναι λογικό, την πηγή του προβλήματος στα διοικητικά προβλήματα της ομάδας. Η ικανότητα και η εντιμότητα σύμφωνα με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή είναι απαραίτητα στοιχεία για να διοικηθεί σωστά μια ομάδα. Αναρρωτιέται πώς είναι δυνατόν να αφήσουν την ομάδα να αγωνίζεται φέτος με τόσα νεαρά παιδιά χώρις να συνυπάρχουν με ικανούς έμπειρους παίκτες.



Πλέον δεν πηγαίνει στο γήπεδο, αλλά παρακολουθεί την ΑΕΚ από την τηλεόραση και εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον της. Θεωρεί ότι πρέπει να σπάσει επιτέλους το μονοπώλιο του ΟΣΦΠ για να αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον το πρωτάθλημα.

Ματώνει η καρδιά του στη σκέψη του γκρεμισμένου Ναού της ΑΕΚ, στον οποίο έγραψε με τους συμπαίκτες του λαμπρές σελίδες δόξας. Αποφεύγει σαν ο διάολος το λιβάνι να περάσει απο την προσφυγική Νέα Φιλαδέλφεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: