24 Μαρ 2013

Σε κίνδυνο υποβιβασμού για δεύτερη φορά...


H AEK φέτος διανύει μία περίεργη χρονιά καθώς βρίσκεται σε έναν άχαρο ρόλο: Να προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό... Όμως δεν ειναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση.


Συγκεκριμένα τη σεζόν 1931-32 απέφυγε τον υποβιβασμό σε αγώνες μπαράζ, παρότι κατέκτησε το κύπελλο. Ελπίζουμε και φέτος να τα καταφέρει να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία, καθώς εκεί ήταν πάντα η θέση της.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι συνέβη τότε. Την εξαετία 1930-1936 έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της Εθνικής Κατηγορίας, που ανασυστάθηκε τη σεζόν 1959-60. Η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων εκείνη την περίοδο γινόταν συνοπτικά ως εξής: Οι μεγαλύτερες ομάδες έπαιζαν απευθείας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, χωρίς να παίζουν πρώτα στα τοπικά των πόλεων. Κάποιες σεζόν το πρωτάθλημα Ελλάδας διεξαγόταν με ενιαία δομή απαρτιζόμενο από 8 ομάδες, και άλλες χρονιές διεξαγόταν σε 2 ομίλους, Νότου και Βορρά, με τους νικήτες να μονομαχούν μεταξύ τους για τον τίτλο του πρωταθλητή. Επομένως η πρώτη τη τάξει κατηγορία ήταν το πρωτάθλημα Ελλάδας και η δεύτερη τη τάξει κατηγορία ήταν ουσιαστικά τα τοπικά πρωταθλήματα Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας του πανελλήνιου πρωταθλήματος, η τελευταία στην κατάταξη αθηναϊκή ομάδα έπαιζε αγώνες διαβάθμισης με την πρώτη ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος της Αθήνας, η τελευταία "εθνικοκατηγοριακή" ομάδα από τον Πειραιά έπαιζε μπαράζ με την πρωταθλήτρια Πειραιά και τέλος η τελευταία ομάδα (του πρωταθλήματος Ελλάδας) από τη Θεσ/νίκη έπαιζε με την πρωταθλήτρια της Θεσ/νίκης. Οι μόνες ομάδες που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον υποβιβασμό μέχρι σήμερα είναι η ΑΕΚ και ο ΟΣΦΠ, σε αντίθεση με τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ που έχουν υποβιβαστεί!

Τη σεζόν 1931-32 συμμετείχαν στο πρωτάθλημα Ελλάδας 8 ομάδες. Η τελική κατάταξη ήταν η ακόλουθη:
1.Άρης.......................................22 βαθμοί
2.ΠΑΟ.......................................18 βαθμοί
3.Απόλλωνας.............................16 βαθμοί
4.Εθνικός...................................12 βαθμοί
5.ΟΣΦΠ.....................................12 βαθμοί
6.Ηρακλής.................................12 βαθμοί
7.ΠΑΟΚ.....................................11 βαθμοί
8.ΑΕΚ.........................................9 βαθμοί

Η ΑΕΚ λοιπόν σε εκείνο το πρωτάθλημα τερμάτισε 8η και τελευταία (η χειρότερη θέση μέχρι σήμερα στη ιστορία της), κάνοντας 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 9 ήττες με γκολ 13-35. Πιο αναλυτικά, εντός έδρας (στη Λεωφόρο) με ΠΑΟΚ 2-0, με Εθνικό 3-1, με ΠΑΟ 0-1, με ΟΣΦΠ 0-4, με Ηρακλή 2-1, με Απολλώνα 0-2 και με Άρη 0-3. Εκτός έδρας, νίκη με Άρη 1-2, ισοπαλία με ΠΑΟΚ 2-2 και ήττες με Ηρακλή 5-0, με ΠΑΟ 3-1, με Απόλλωνα 2-1, με ΟΣΦΠ 4-0 και με Εθνικό 6-0.

Η ΑΕΚ ως τελευταία, έπαιξε διπλούς αγώνες διαβάθμισης με τον "Γ.Σ. Γουδί" που ήταν πρωταθλητής Αθηνών. Τα αποτελέσματα ήταν 2-2 και 3-1 υπέρ της ΑΕΚ, που παρέμεινε στην εθνική κατηγορία. Ο ΠΑΟΚ, όντας τελευταίος από τις ομάδες της Θεσ/νίκης, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Θεσ/νίκης Μέγα Αλέξανδρο. Όμως δεν κατέβηκε στους αγώνες και υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσ/νίκης και τη θέση του στο πρωτάθλημα Ελλάδας την επόμενη χρονιά πήρε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο ΟΣΦΠ που τερμάτισε τελευταίος από τις πειραϊκές ομάδες, έπαιξε αγώνες μπαράζ με την Άμυνα Πειραιώς και επικράτησε με 6-1 και 2-0.

Ολοκληρώνοντας, μια μικρή αναφορά για τον υποβιβασμό του ΠΑΟ. Αυτός έλαβε χώρα την επόμενη σεζόν 1932-33. Ο ΠΑΟ τερμάτισε τελευταίος στο νότιο όμιλο του πρωταθλήματος Ελλάδας, πίσω απο τους ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, Απόλλωνα και Εθνικό. Όμως αρνήθηκε να παίξει αγώνα μπαράζ με τον "Γ.Σ. Γουδί" και υποβιβάστηκε στο πρωτάθλημα Αθηνών. Τότε η ΕΠΟ, με τη στήριξη του ΟΣΦΠ, θέλοντας να βοηθήσει τον ΠΑΟ να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Ελλάδας και της επόμενης σεζόν, άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής ειδικά για τη σεζόν 1933-34! Έτσι ουσιαστικά "υποβίβασε" όλες τις "εθνικοκατηγοριακές" ομάδες. Πρώτα έπαιξαν όλες οι ομάδες στα τοπικά πρωταθλήματα, και στη συνέχεια προκρίθηκαν στο πρωτάθλημα Ελλάδας 4 ομάδες από την Αθήνα (ΠΑΟ, Απόλλωνας, ΑΕΚ, Γουδή), 2 από τον Πειραιά (ΟΣΦΠ, Εθνικός) και 4 απο Θεσ/νίκη (Άρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Μ. Αλέξανδρος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: